ZEYTİNYAĞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 3 ÖNEMLİ KURAL

07-05-2020 14:22
ZEYTİNYAĞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 3 ÖNEMLİ KURAL

Mutfağımızın en temel tüketim maddelerinden biri olan zeytinyağını alırken, saklarken ve tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? Sizin için sorduk.

Kaliteli zeytinyağ seçimi:

1)Üretim tekniği

Zeytinyağ satın alırken dikkat edilmesi gereken şeylerden biri üretim biçimidir. Zeytinyağını oldukça faydalı yapan maddelerden biri içerisindeki polifenol oranıdır.

Polifenol nedir? Kısaca açıklayalım: Polifenoller meyvelerde ve sebzelerde bulunur, temel besin öğesi değillerdir fakat antioksidan etkileri nedeniyle önem kazanırlar. Daha detaylı bilgiye Avrupa Gıda Bilgi Konseyi EUFIC'nin web sitesinden de ulaşabilirsiniz. Linki burada.

Zeytinyağı konumuza dönersek, polifenol maddesi zeytinler olgunlaştıkça azalır. Bu nedenle erken hasat ve soğuk sıkım tekniğiyle üretilen zeytinyağında daha fazla polifenol bulunur. Bu da zeytinyağını daha faydalı yapar.

2)Kokusu, tadı, rengi

Zeytinyağın rengi kalitesini belirlemez. Bu nedenle rengine bakarak yağ seçmek doğru olmaz. Kokusu ise zeytinyağının kalitesi ve durumu hakkında iyi bir bilgi kaynağıdır.

Zeytinyağının zeytin kokması demek yağın, fazla bekleyen zeytinlerden yapıldığını gösterir. Kullandığınız zeytinyağının taze bir kokusu olmasına dikkat edin. Boya gibi bir kokuyu barındırıyorsa tüketmeyin.

Kaliteli bir zeytinyağının tadı keskin ve acımsıdır. Birkaç damla yağı dilinize yaydığınızda, iyi bir zeytinyağının hafif yakıcı bir etkisi olur. Bu acılık hissi yağın içindeki antioksidanlardan kaynaklanır.

3)Saklama koşulları:

Zeytinyağı ışıktan ve sıcaklıktan etkilenir ve bozulabilir. Bu nedenle zeytinyağı koyu renkli cam şişelerde saklanmalıdır. Plastik şişeler ürün ile etkileşime girebileceği ve yağa kimyasal bulaştırabileceği için tercih edilmemelidir. Cam yağı muhafaza etmek için doğru tercihtir. Zeytinyağı şişelerini bizden temin etmeniz de mümkün. Şişe çeşitlerimizi buradan görebilirsiniz. Cama alternatif olarak çelik bir kap içinde de saklanabilir. Yağ şişelerinizi oda sıcaklığında bir dolapta muhafaza edebilirsiniz. Ürün şişelerinin direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamasına özen göstermeniz tavsiye edilir. Zeytinyağını ortalama 2 ay içinde tüketilmesi uygundur. Uzun süre depo edilmemesi daha sağlıklıdır.

 

 

Background photo created by freepik -www.freepik.com>

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.